Följ mig

Alexander Skytte

Ämneslärare och fritidspolitisk utredare på fritidsverket.
Alexander Skytte
Följ mig

Latest posts by Alexander Skytte (see all)

Hur ska jag kunna förklara?
Hur det känns att hela tiden hamna i bråk. Alla starka känslor som slår till mot pannloven likt släggan mot ett städ. Känslan att vilja förstöra allt och alla i min väg. Alla dumma papper och pennor. Stolar och bord. Barn och personal. Allt och alla som får mig att känna såhär. Värdelös. Ledsen och arg. Liten. Hur ska jag kunna förklara så andra förstår hur det känns?
Jag ville aldrig vara den som slogs eller sa knäppskalle till mina vänner. Det var bara en roll jag tog när jag inte förstod. Jag ville inte att andra skulle se mig som svag för att jag grät så ofta. För att jag kände så mycket känslor. Hur ska jag kunna förklara så andra vågar se bortom min fasad?
Jag ska försöka förklara. Jag ska försöka sätta ord på de plågsamma känslor jag kände som barn. De svåra stunder jag genomlevde i en svår tid av missförstånd. För när jag växte upp saknades kunskap om barn som mig. Och det är med sådan kunskap, genomlevd erfarenhet, vi behöver för att kunna förstå. För att kunna bemöta.
Därför har jag skrivit ned min historia från barnsben till vuxen ålder. Jag har valt ut de kritiska aspekter där livet stod inför ett vägskäl. Det som gjorde att skolgången blev viktigare än att droppa av. Hur det utåtagerande beteendet fick lära sig att stå tillbaka och istället hantera känslorna. Det som gjorde att det blev livet som segrade över döden.
Jag har döpt boken till pojken med extra allt. För det är vad dessa barn är. Extra känslor, extra behov, extra intelligens, extraordinära situationer och extra tid på det där arbetslagsmötet som halkat in på att handla om barnprat. De här barnen tenderar att ha allt det här, och det dessa barn vill mest av allt; det är att bli förstådda.
Så tillåt mig att förklara.

Boken Pojken med extra allt ges ut av lärarförlaget, och du kan hitta den genom att klicka på bilden nedan

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *