Fritidspedagoger, fritidslärare, grundlärare mot fritidshem. Med undantag för 2011-debaclet och legitimationsreformen är den största kränkningen att bli kallad fritidsledare. Vi reagerar starkt på felskrivningar i dagspressen och debatterar mustigt på Facebook. Många av oss poängterar att vi är lärare och har en längre utbildning än fritidsledarna.

Jag förstår inte varför vi så ofta och ivrigt vill ta avstånd från något som ligger oss så nära? När det kommer till ett yrkes professionalisering är avgränsning relativt andra viktigt. Varför avgränsade vi oss relativt fritidsledare men inte lärare? Blev det bra? Grundläraren mot fritidshems kombotjänster är ju direkt dålig. Det som en gång diskuterades som dubbla yrkesroller i skolan blev per definition dubbelt ansvar.

Fritidsledare och fritidspedagoger (som samlingsnamn för de olika utbildningarna) arbetar inom samma verksamhetsområde: Barn, unga och deras fritid. Min examen heter barn-och ungdomspedagogisk examen och den gäller för barn 6-16 år. Tidigare var det vanligare att fritidspedagoger jobbade på andra arbetsplatser än i skolan. Idag är det ytterst ovanligt. Jag träffade dock en fritidspedagog förra veckan som jobbade på socialtjänsten.

Jag vet att många tycker att det är livsfarligt att ”prata ned” yrket fritidspedagog. Många gånger använder jag uttrycket fritidshemsarbetare för att inkludera majoriteten av de som arbetar i fritidshem. Majoriteten har inte en akademisk utbildning. Detta tycker somliga är fel, att baka ihop oss i en klump. Ibland kan det vara viktigt att lyfta fram akademikernas frågor, absolut. Men vi måste ändå kunna titta på verksamhetsområdet gemensamt.

En av anledningarna till att jag startade Fritidsverket relaterar till denna diskussion. Jag ville prioritera och lyfta fram verksamhetsområdet framför arbetsplatsen eller utbildningen. Jag vill också lyfta in fritidsledare och fritids/ungdomsgårdar i diskussionen. Eller varför inte kulturen? För mig hänger så många fler saker bättre ihop med min utbildning än just ”skolan”.

Främst vill jag värna barn- och ungas fritid! Vi är många som jobbar med den. Vi ska inte förskjuta varandra.

Comments (2)

  1. Monica Eriksson

    Svara

    Så bra skrivet. Jag har samma examen som dig och anser att vårt jobb kan vara långt unanför skolansvärld. Vår arbetsplats kan vara över allt där barn och ungdomar befinner sig. Vi som arbetar med barn och ungdomar arbetar väl alla mot samma mål, oavsett titel och utbildning. Vi alla behövs för att det ska bli bra för barnen, ungdomarna. Vi behöver inte själva skapa vi och dom. Det görs så bra från andra kollegor på skolorna. Vi behöver vara stolta yrkesgrupper som arbetar ihop på fritids. Sen tycker jag att man ska benämnas med sin korrekta titel, man har trots allt gått olika utbildningar och det ska synas, men vi är alla lika viktiga på arbetsplatsen.

  2. Anna jerner

    Svara

    Håller med! Fritidsledare läser från åldrar 6-18 år (brett utbud) och läser allt från pedagogik, idrott, psykologi, lärande mm mm. Jobbat på fritids i 21 år och är fritidsledare. Gått vidareutbildningar, senaste på Stockholms universitet ”lek, rörelse och äventyr ”. På egen tid (semester) och bekostade resorna själv för jag brinner för mitt jobb och vill tillföra det bästa jag kan.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *